15. Elokuuta 2015 Sääksmäki, Valkeakoski

Vinkkejä

Tässä meidän kokemuksia häidemme järjestelyistä. Näistä on varmasti apua, jos ajattelit järjestää häät Tampereen ympäristössä.

Kirkko

Kirkon saaminen oli yllättävän helppoa, kun se varattiin vähän alle vuosi ennen häitä. Esimerkiksi Tampereen Tuomiokirkossa oli hääpäivällämme vapaata klo 12, jonka olisi voinut kuvitella olevan täysi mahdottomuus. Valitsimme kuitenkin kauniin Sääksmäen Kivikirkon, koska sillä oli erityistä tunnearvoa Karoliinalle.

Tampereen kirkkoja voi varailla tätä kautta: http://www.tampereenseurakunnat.fi/palveluja/tilojen_ja_toimitusten_varaus

Juhlapaikka

Juhlapaikan saaminen sitten alkoihin pelottaa, lähetimme n. vuosi ennen juhlaa yhteydenottoja eri juhlapaikkoihin tampereen ympäristössä, mutta suurin osa oli jo varattu. Eli kannattaa pitää kiirettä, kun oma päivämäärä on tiedossa. Paikan varaaminen ei yleensä maksa mitään, kunhan sen peruu ajoissa, yleensä varaus ei ole edes voimassa kuin viikon.

Lisäksi juhlapaikan valintaan vaikuttaa toki se, että saako sinne tuoda omat juomat ja ruuat sekä ylipäätään kokonaispalvelun taso ja vapaus häiden järjestäjälle. Kannattaa tarkistaa tarjoilujen hinnat, sillä joissakin paikoissa esim. 0,33cl alkoholijuomasta olisi laskutettu 5€/kpl ja jos on vähänkään isommat häät tulossa, niin voit laskea itse, että kalliiksi tulee. 100hlö -> 4 annosta/hlö -> 2000€, ja tuo on aika alakanttiin arvioitu. Itse valitsimme paikan siten, että saimme sinne omat juomat ja omat ruuat valitsemamme pitopalvelun kautta.

Juhlapaikkoja on monenlaisia ja itse päädyimme Hatanpään kartanoon, joka stressin säästämiseksi oli täydellinen virhe. Noin kuukausi ennen häitä meitä yritettiin huijata (käytän tätä termiä, koska sopimusehtojen mukaisesti olisimme tässä tilanteessa joutuneet maksamaan koko vuokran) vaihtamaan hääpaikkaa, koska tiloja vuokraavan yrityksen edustajan oma mielipide Satuhäät-ohjelmaformaattia kohtaan oli ilmeisen negatiivinen. Lisäksi ko. paikka oli törkyisen kallis, mutta tilana varsin hulppea, erinomaisella paikalla ja meidän n. 130 hengen vierasmäärälle ihan passeli, ehkä hieman ahdas, parhaimmillaan n. 110-120 henkeä olisi sopiva määrä tuonne.

Hatanpään kartanon toiminnasta voisi kirjoittaa vaikka miten pitkään, mutta emme halua vatvoa asiaa sen enempää. Verkosta löytää googlettamalla lisää tietoja paikan toiminnasta eräissä toisissakin häissä.

Pitopalvelu

Voi veljet – Luulisi ettei ruuan myyminen olisi niin vaikeaa? Lähetimme hyvissä ajoin tarjouspyyntöjä todella useisiin pitopalveluihin pirkanmaan alueella ja todella moniin päti seuraavat asiat:

  • Tarjouspyyntöihin ei vastata
  • Tarjoukset ovat sekavia
  • Loppuhinnan laskeminen etukäteen lähes mahdotonta

Meitä hiosti erityisesti tuo viimeinen, pitopalvelut useimmiten hinnoittelevat ruokansa per hlö ja siihen lisäksi tuntihinnat tarjoilijoille, kilometrikorvaukset, iltalisät ja lauantailisät ja ties mitkä saunarahat, lisäksi kaikki ruokailuvälineet yms hinnoitellaan kryptisesti päälle erilaisina vuokrina. Miten vaikeaksi ostamisen voi tehdä?

Onneksi kuitenkin parinkin ystävän suosituksen kautta päädyttiin kysymään tarjousta Kokkipojalta. Kokkipojan Jarno lähetti meille heti ennakkoon esimerkkejä menuista ja saman tien sovittiin tapaaminen, jossa käytäisiin läpi mahdollisuuksia. Kokkipojan asenne oli ihan toista maata. Ymmärrettiin, että asiakas haluaa menusta oman näköisensä, mutta monipuolisista menuehdotuksista pystyttiin valitsemaan hyvä pohja, johon sitten muokattiin yhdessä Jarnon kanssa parhaat vaihtoehdot meidän makuumme. Lisäksi hinnoittelu oli selkeä: XX euroa / henkilö PISTE. Eli riippumatta siitä, paljonko vieraita on, hinnoittelu on tehty niin että aina tulee oikea määrä väkeä paikalle. Lisäksi kaikki kattamiset, astiat yms kuuluvat mukaan tuohon hintaan. Ainoa mistä olisi pitänyt maksaa erikseen oli pöytäliinat (pesumaksu), mutta ne meillä olikin omasta takaa. Tästä oli erittäin helppo lähteä laskemaan kustannuksia, koska ainoa asia mitä piti tehdä on kertoa hinta henkilömäärällä.

Lisäksi Kokkipojan asiakaspalveluhengestä täytyy sanoa, että se oli mitä parhainta. He olivat tarjoamassa apua jokaiseen väliin, kun vain voivat auttaa ja painottivat, että “tämä on teidän juhla, me ollaan siellä teitä varten ja jos meidän henkilöitä on paikalla, niin ne voivat tehdä muutakin kuin vain kantaa astioita”. Saimme siis aivan loistavaa palvelua; kokki leikkasi lihan vieraiden edessä – tämä oli jo ohjelmanumero itsessään – lisäksi tarjoilijat hoitivat viininkaadot pöytiin yms. Ruokailun jälkeen he hoitivat myös meidän omien juomien kattamiset pöytiin jne. jne. He tekivät niin paljon, että tuskin osasimme listata edes puolia asioista.

Meidän kokemuksen mukaan on siis ihan turha kysyä mistään muualta kuin kokkipojalta ja on varmasti yksi murhe vähemmän!

Musiikki

Akustista vai DJ vai häh? Näitä kans vaivasi hieman sama kuin pitopalveluja, hinnoittelu oli vähän epäselvää, mutta loppujen lopuksi päädyttiin Popmasterin DJ:n joka toi paikalle omat laitteet ja valot, kiinteällä hinnalla saatiin hoidettua paketti kotiin ja laitteita voitiin käyttää myös hääohjelmassa. Erittäin hyvää palvelua, vaikka DJ soittikin yhden “Vain elämää” -kappaleen – sen ollessa absoluuttisesti kiellettyä 😉

Kuljetukset

Meidän kirkon ja juhlapaikan välillä oli n. 30 kilometriä matkaa ja koska juhlapaikka oli lähellä Tampereen keskustaa niin päätimme järjestää vieraille mahdollisuuden tulla yhteiskuljetuksella suoraan Tampereen keskustorilta Sääksmäen kirkolle ja sieltä takaisin Juhlapaikalle. Kuljetuksien osalta meillä ei ollut mielessä edes vaihtoehtoja vaan oli selvää, että tarjousta pyydettäisiin Liutulta. Liuttu teki taas parasta mahdollista asiakaspalvelua ja järjesti meille erittäin stressivapaan palvelupaketin, joka itseasiassa sisälsi myös morsiammen ja morsiusneitojen kuljetuksen meidän kotoa kirkkoon mustalla isolla Vitolla ja sitten Liutun iso musta E-mersu kuljetti meidät – vastavihityn parin – kirkolta juhlapaikalle ja myöhemmin illalla juhlapaikalta hotellille.

Hotelli

Hotelleja selattiin myös ahkerasti, mutta todettiin että suurin osa hääyöhuoneeksi kelpaavista oli jo varattu. Lopulta kuitenkin onnisti ja saimme varattua huoneen Hotelli Ilveksestä. Ilveksessä myös palveluasenne toimi huikean hyvin. Varatessamme huonetta otimme yhteyttä ja kysyimme mahdollisuutta järjestää häävieraillemme jatkopaikaksi alakerran Ilves Nightclubin. Se järjestyi muutamalla sähköpostilla ja meillä oli koko paketti mietittynä. Olimme siis ajatelleet, että voisimme liittyä vieraidemme seuraan tuossa jatkopaikassa ainakin hetkiseksi ja niin teimmekin.

Hotellihuone oli iso ja siellä meitä odotti yllätyskuoharit. Harvoissa ketjuhotelleissa voi sanoa saavansa loistavaa asiakaspalvelua, mutta Sokos Hotelsseissa se tuntuu olevan enemmän sääntö kuin poikkeus, ainakin näissä uudemmissa / uusituissa.

Hääpuvut

Hääpuvut tilattiin mittojen mukaan netistä. Karoliinan valtava hääpuku löydettiin AliExpressin kautta ja ko. toimittaja todettiin erinomaiseksi. Mutta tärkeää on vaatia kuvia tilausprosessin aikana ja varmistaa, että kaikki on ymmärretty. Kulttuurierojen vuoksi mikään ei ole itsestäänselvää. Eli laita viestiä, pyydä kuvia, varmista että mitat ovat oikeassa yksikössä, koska toimijat voivat käyttää tuumia ja senttimetrimittoja ristiin.

Mikon hääpuku tilattiin Tailor4Less.com, joka sitten aiheutti pientä stressiä, kun etukäteen valittu kangas olikin loppu eikä sitä saanut enää lisää. Onneksi listoilta löytyi kuitenkin hääteemaan soveltuvaa, erittäin kiiltävää mustaa, jonka ansioista lopputulos oli erittäin hyvä. Mikko olikin jo aiemmin tilannut töitä varten puvun, jolla pystyttiin varmistumaan laadusta ja oikeista mitoista, joten sitä puolta ei tarvinnut turhaan stressata. Samalla laitettiin tilaukseen myös pari kappaletta kauluspaitoja sekä liivi – kaikki mittojen mukaan. Hinta – laatu -suhde on erinomainen ja toimitusajat nopeita. Lämmin suosittelu! Muista kuitenkin käyttää riittävästi aikaa mittaukseen.

Häähärpäkkeet, koristeet yms

Tilasimme suurimman osan kaikista koristeista, valoista ja askartelumateriaalista netistä. eBay, AliExpress ja Amazon tulivat järjestelyjen aikana vähän liiankin tutuiksi ja varsinkin AliExpressin palveluntarjoajia kohtaan alkoi tulla aika negatiivinen fiilis, koska ihan aina hekään eivät onnistuneet…

Netistä tilaaminen on nykyään erittäin luotettavaa puuhaa, mutta silti järki käteen. Ostokset kannattaa maksaa vain ja ainoastaan PayPalin välityksellä, koska he hoitavat, jos jotain ikävää sattuu. Lisäksi tällöin et tule antaneeksi luottokorttisi tietoja ulkopuolisille.

Aikaa menee näihin hankintoihin, mutta jokaisella työssäkäyvällä on varmasti sellainen ongelma, että päivisin ollaan töissä ja ei ole aikaa juosta ympäri kyliä etsimässä oikeanlaista kaitaliinaa. Lisäksi Suomessa laitetaan aika avokätinen lisä kaikkeen missä puhutaan joko vauvoista tai naimisiinmenosta.